Om meg

Jeg heter Tone, bor sammen med Trond, Una og Titou, bøllen i familien som sikkert vil bli ytterligere presentert fremover. Vi er alle x bergensere og bor nå på Nesodden, etterhvert som tiden går vil jeg komme med mine favoritt matoppskrifter og alt annet som kommer ut av hodet på kjøkkenet. Bildene her er enten tatt av meg eller Trond som er husets amatør fotograf. Velbekomme!

lørdag 28. mai 2011

Bringebærpavlova

I dag skulle jeg lage kake til naboens konfirmant og derfor måtte jeg finne en oppskrift som ikke bare ser lekker ut, men som også metter mange. Og da er en pavlova perfekt! Oppskriften på denne kaken fant jeg i Nigellas bok www.nigella.com, det er en klassiker og alltid populær. Istedet for krem, kan man legge kuler med vaniljeis tett i tett, det er forfriskende en varm sommerdag og annen frukt/bær kan dekorere toppen, når de norske jordbærene kommer er det kjempe godt!

lørdag 14. mai 2011

Neslesuppe

Noen har sine soppsteder, jeg har også mine brenneslesteder! Dette er tiden for å fjerne dette ugresset som også gir den mildeste og beste vårsuppen jeg kan tenke meg. Min erfaring er at barna liker den også. Denne planten er svært rik på vitaminer og mineraler, de største og friskeste  bladene kan med fordel brukes som spinat. Men husk å ta gummihansker på, alle har vi vel hatt et ublidt møte med denne irrgrønne veksten.... Prøv også å finne planter som ikke er utsattt for støv og eskos. Det er de nye skuddene du må bruke til suppe. En annen ting;  brennelse gir gratis gjødsel i hagen.... Mange bruksområder med andre ord!


1 1/2 liter nye nesleblad
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 buljonterning
1 liter neslekraft
2 sjalottløk
1 fedd hvitøk
en skvett fløte
salt og pepper


Skyll neslebladene godt i kaldt vann og forvell dem 5 min i kokende vann. Ta opp neslene og sett vannet til side, skal brukes som kraft i suppen. Finhakk løken og fres raskt i smøret, tilsett mel og jevn med neslekraften. Tilsett så 1 liter neslekraft og buljong, la koke i 5 min. Ha i all neslen og og bruk stavmikser for å få en jevn suppe. Smak til slutt med salt, pepper og fløte. Du kan også ha et kokt egg i suppen.

tirsdag 19. april 2011

God påske

I dag farger og koker jeg egg med helt naturlige farger fått fra Sveits, er de ikke vakre? Ønsker dere trofaste lesere en glad påske med mye godt på tallerkenen og i glasset!

søndag 10. april 2011

Mousse au chocolat

Hvem liker vel ikke mousse au chocolat eller sjokolademousse som smelter i munnen og hvor den deilige sjokoladesmaken barer varer og varer.......Nå var det veldig lenge siden jeg hadde laget denne desserten for oppskriften jeg hadde fra Frankrike var litt vanskelig og jeg gruet meg for å ta fatt, men så oppdaget jeg denne supre oppskriften i familiekokeboka og den går fort unna. Men husk å bruke 70% sjokolade av god kvalitet for da blir moussen enda bedre. Perfekt som avslutning på søndagsmiddagen!


2 eggehviter
100 g sukker
150 g mørk sjokolade
2 eggeplommer
2 1/2 dl fløte


Smelt sjokoladen over vannbad. Pisk eggehviter til marengs sammen med sukkeret. Fløten vispes til en luftig krem. 
Plommen vispes sammen og røres inn i sjokoladen, vend deretter forsiktig inn marengsen og bland til slutt inn den piskede kremen. Ha massen i glass eller bolle og avkjøl før servering.

søndag 6. mars 2011

Fastelaven

Nå er vi tilbake fra nok en flott helg på Beitostølen og hvor Trond og broren har planlagt årets Beatles festival. Vi hadde drømmevær og føre! Men jeg tror nok at skisesongen nærmer seg slutten for min del og frydet meg da jeg så at snøen utenfor huset har minket betraktelig i løpet av en kort helg. 
Vi fulgte Northug på radio i spennende timer på vei hjem fra fjellet, for en utrolig bragd! Og hva er vel bedre enn å feire ham og seieren med fastelavensboller? Heldigvis hadde jeg kjøpt kremfløte med fra Beito for her i området var det visstnok ikke en skvett å oppdrive. Etter fastelaven kommer blåmandag og mardi gras eller feite tirsdag, men au mardi gras, l'hiver s'en va! (da forsvinner vinteren).

søndag 6. februar 2011

min beste gulrotkake

Etter mange oppfordringer får dere nå denne oppskriften, jeg har prøvd ulike gulrotkaker men denne slår de alle sammen, holder seg i mange dager om den ikke blir spist opp før da.....


2 1/2 dl solsikkeolje
3 dl sukker
4 dl raspede gulrøtter
3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
1-2 ts kanel
1/2 ts muskatt
1 dl hakkede valnøtter


Glasur:


200 g smør
200 g philadelphia ost
3 dl melis
2 ts vaniljesukker
Revet skall og saft fra en økologisk sitron


Sett stekeovnen på 200 grader


Visp egg og sukker god. Tilsett de raspede gulrøtter og så et egg om gangen. Bland alt det tørre og tilsett det i røren. Rør inn nøttene til slutt.
Ha røren i smurt form og stek den i ca 40 min


Når kaken har blitt avkjølt, visper du sammen alle ingrediensene til glasuren og brer den over kaken med en slikkepott. Denne kaken blir enda bedre etter en dag eller to.



Lettlaget kylling med chorizo

I denne retten, hentet fra en av mine kokebøker er det de små hissige chorizobitene som setter fart i kyllingen, og  fremakaller smaker og dufter som får oss til å lengte etter sommer og sol, perfekt mat i februar!




4 pers:


6 store poteter
10 små sjalottløker
6 hvitløksfedd
4 kyllingfilér
200 g chorizo 
ca 3 ss olivenolje
2 dl buljong
noen timian og rosmarinkvister
salt og pepper


Smør en litt stor ildfast form med olivenolje. Skrell potetene og skjær dem i store biter. Kok opp 1 liter vann med salt og ha potetene oppi, la dem koke i 3 min, sil av. Legg potetene i bunnen av formen. Skrell  og del sjalottløken i to og hakk hvitløken, fordel så løken over potetene.
Sett stekeovnen på 225 grader
Krydre kyllingfiléne med salt og pepper og steke dem såvidt i stekepannen med litt smør og olivenolje.
Legg dem så oppå poteter og løk, sprinkle over med litt olivenolje og sett formen i ovnen i ca 15 min.
Ta ut formen og legg chorizo i biter sammen med timian og rosmarinkvistene i formen, hell buljongen over sett formen inn i ovnen igjen i ytterligere 20 min. Volià!

lørdag 29. januar 2011

Raclette

I går slo jentene seg løs mens far var ute av huset; vi dukket dypt i en av bodene for å finne et bestemt redskap og fram kom raclette jernet! Altfor sjelden tenker jeg på at vi har dette, men det er kanskje derfor det smaker så utrolig godt hver gang vi lager denne enkle retten. Første gang jeg smakte raclette var hos en fransk venninnne, men osten og tradisjonen er vel egentlig sveitsisk. Jeg tilbereder poteter kokt med skallet på, små sølvløk, cornichons, kokte røbeter, diverse spekekjøtt, en grønn salat og selvsagt racletteosten, den lukter heftig men du verden for en smak! Det er sikkert annet tilbehør som også kan passe, osten er mektig så det blir uansett rester til neste dag. Og med en tørr hvitvin et det bare å nyte!



tirsdag 25. januar 2011

Tilbake.....

Det tok litt tid å komme tilbake etter juleferien....men endelig; godt år folkens!
Denne måneden har det stort sett gått i salater, supper, fisk, magert kjøtt og veldig grove brød her i huset. Alle var ganske matleie etter våre to uker på Tenerife og ingenting smaker vel bedre enn hjemmelaget brød etter å ha fått servert lyst brød helt uten korn eller noen form for fiber. Selv Una sa hun hadde spist usunn frokost ganske lenge! 
Jeg har fått nye kokebøker til jul og mange nye oppskrifter som jeg må prøve ut, så bare følg med!