Om meg

Jeg heter Tone, bor sammen med Trond, Una og Titou, bøllen i familien som sikkert vil bli ytterligere presentert fremover. Vi er alle x bergensere og bor nå på Nesodden, etterhvert som tiden går vil jeg komme med mine favoritt matoppskrifter og alt annet som kommer ut av hodet på kjøkkenet. Bildene her er enten tatt av meg eller Trond som er husets amatør fotograf. Velbekomme!

fredag 24. september 2010

Leica og Stangekylling

Fra idag er bildene her tatt med mitt nye Leica kamera som jeg fikk overrakt av min snille mann siden han som kjent falt i vannet med Lumix'en.....Ja, kjære venner nå er jeg stolt eier av mitt første Leica! 


Jeg har en svakhet for kylling kombinert med sitron og jeg tester ut utallige varianter. Nå vrimler det av ulike urter i Henriettes hage og jeg har nettopp vært borte hos henne med saksen og klippet av de som jeg ikke har selv. Denne oppskriften har jeg snappet fra Korsika, da vi var der i sommer stoppet vi på vei til stranden hos en liten familiekolonial som lagde de saftigste landkyllinger fylt med urter, sitroner etc. Kan ikke tenke meg bedre strandlunsj enn en fersk baguette og denne kyllingen fylt med økologiske sitroner.
Til denne retten har jeg brukt Stangekylling for det er det nærmeste jeg kommer smaken fra Korsika.


1 1/2 -2 kg Stangekylling eller annen landkylling
2 økologiske sitroner
vel en håndfull ferske urter: rosmarin timian, basilikum, persille, oregano
5 fedd hvitløk
2 ss smør
3 dl vann
salt & pepper


Sett stekeovnen på 180 grader


Gni kyllingen inn med salt og pepper og ha den i en ildfast form. Del hver av sitronene i 8 båter og dytt dem inn i kyllingen sammen med hvitløk, urtene og litt smør. Resten av smøret puttes spredt  inn under skinnet på kyllingen, hell på vannet (du kan også bruke hvitvin).  Dekk alt med folie og sett i ovnen, beregne steketid på 1/2 time pr kilo. De siste 30 min av steketiden må du fjerne foliet slik at du får et sprøtt skinn. La kyllingen hvile litt før du begynner å skjære
Når jeg serverer denne med ris, tomater og en stor salatbolle, hopper alle av glede her! Vintipset er en Sancerre, tørr og frisk.





Bon appétit!

tirsdag 21. september 2010

Lammecurry med linser

Når høsten nå  er over oss melder også lysten seg for varmende gryter. Det fine med gryter er at om du lager en stor porsjon er de enda bedre når de varmes opp igjen dagen etter. Denne her er litt spicy, men ikke så sterk at barna rynker på nesen,  jeg liker den litt sterkere og hadde valgt fersk chili om den bare var til voksne. Jeg  har brukt lammeskiver av bog, har også benyttet grønnsaker jeg hadde i kjøleskapet, men brokkoli, poteter og annet du måtte ha for hånden kan også anvendes. Una liker ikke så godt linser så hun får bulgur eller ris til.
Denne rødvinen åpnet vi på en vanlig tirsdag, og hvorfor ikke; den smakte fortreffelig sammen med lammekjøttet!


ca 0,8 kg lammekjøtt
ca 2-3 sps olje til å steke i
2 sps hakket fersk ingefær
2 ts chilipulver
2-3 ts curry
2-3 ts garam masala
1 vårløk
1 liten vanlig løk
1-2 ts  rød karripasta
2 gulerøtter
1/2 blomkål i buketter (tilsettes de 5 siste min)
1 squash
1 liten boks kokosmelk
1/2 sitron
4 dl vann
salt etter smak


Skjær kjøttet i litt store biter og brun det i en gryte, ta det bort fra gryta og fres opp hakket løk og krydder og ingefær, pass på hele tiden og ikke la det bli svidd. Kutt grønnsakene i ikke altfor små biter og tilsett sammen med kokosmelk og laurbærblad og spe på med vann. La det hele koke opp i ca 10 min, nå tilsetter du kjøttet og lar gryten putre på svak varme i ca 20 min eller til kjøttet er mørt, tilsett så blomkål og sitron og kok opp, smak til med salt. Serveres med grønne Puy linser, ris eller couscous. 


søndag 19. september 2010

Fra kanoturen...

Ja, nå er vi tilbake etter en flott kanotur, litt stiv og støl så to overnattinger i lavo er helt perfekt, jentene derimot mente det var altfor kort! De syntes særlig padlingen fredag kveld i måneskinn og under stjernehimmel var veldig spennende. På lørdag tok vi en rolig padletur for å utforske terrenget og jeg hadde sopp i tankene der jeg så den fine blandingsskogen. Vi stoppet for å ta en titt på et mulig leirsted til neste tur og lykken var stor da det åpenbarte seg store gule flekker i terrenget og det var ikke høstblader må vite, men kantareller; så store og rene og så mye, helt rått! 
Mens jentene padlet og hoiet ute på vannet og vi børstet soppen ren, hørte vi et høyt plask og lav banning, Trond hadde falt i vannet! Og ikke bare han, men også kamera og mobil og det var sesongens reprise...
Det var en deilig helg og vi er virkelig priviligerte som har dette nesten utenfor stuedøren. Stille vann, stjerneklare kvelder og spøkelseshistorier, naturopplevelser som gir gode minner til store og små. Gutta var litt skuffet over dårlig fiskefangst, men det blir neste gang. Takk Yngve og Bjørg for at dere tar oss med på disse turene!

torsdag 16. september 2010

Ut på tur

Tone pakker sine kasseroller og sin sekk og gjør seg klar for høstens kanotur med mann, barn, hunder og gode venner. I år oppgraderer jeg utstyret litt og har med både pute og saueskinn til å ha i soveposen, har jeg begynt å bli gammel?!!! Forhåpentligvis blir det ikke bare padling, fortsatt sopp der ute så kurven blir med. Yr melder bruktbart vær og jeg ønsker dere også gode dager- rapport foreligger søndag!

mandag 13. september 2010

Ukens brød

Jeg baker stort sett hver uke, og det er ikke fordi jeg liker så godt å bake men fordi jeg liker godt brød! Her ute finnes kun butikkbrød og det blir man ganske fort lei og hjemmelaget brød dufter og smaker som alle vet vidunderlig! Ved å bake selv vet man også hva som er I brødet. Jeg setter ofte deigen om kvelden med litt gjær, lar den stå kaldt og elter ut neste kveld. Men når jeg reiser til byen, må jeg innom Åpent bakeri på Frogner for å hamstre ulike sorter og for oss som bor i provinsen har de heldigvis samlet de gode oppskriftene i en bok. Jeg har laget mine varianter som du får her.
I Frankrike brukes havre stort sett til hestefôr, men også de begynner nå å få øynene opp for de gunstige helsegevinstene ved å tilføre havre i kosten. Et sunt brød og et usunt til fest og fredag...

Havrebrød

500 g hvetemel
100 g fin sammalt rug
100 g sammalt hvete
300 g havregryn
1-2 ts salt
20 g tørrgjær
1 ts honning
5 dl fingervarmt vann

Bland alt det tørre godt (spar litt havregryn til å rulle brødet i), tilsett vann med honning litt etter litt. Deigen skal være ganske løs for havregryn suger til seg mye væske. La deigen hvile et par timer, eller helst natten over. Elt godt og form brødet, tilsett mer mel om deigen er for løs. Rull brødet i havregryn før det legges i en smurt form. Stekes på nederste rill i ovnen på 220 grader i ca 40 min til det er gyllenbrunt.

2 runde loff

700 g hvetemel
2 ts
15 g gjær
4 dl fingervarmt vann
fint rugmel til strøing

Bland det tørre og tilsett vannet litt etter litt. Elt deigen til den er smidig og blank. La den hvile i ca 2 timer. Del den i 2 emner og form til runde kuler som skal heve i ca 30 min. Sett dem på på plate med bakepapir, sikt over rugmel og snitt dem på langs med en skarp kniv. Stekes på nederste rille i ovnen på 220 grader i 30 min.




lørdag 11. september 2010

Blåbærpai med marengslokk



Noen ganger i året samles nabodamene i gaten og har en veldig hyggelig lunsj! Da vi flyttet hit og jeg gikk opp denne lille gaten vår som er en blindvei, tenkte jeg at dette er virkelig lyckliga gatan. Vi er så heldige med alle våre naboer og Una som alltid løper inn i hagene og til og med husene deres er alltid velkommen og det er jeg veldig takknemlig for. Vi har alle travle liv og derfor er det ekstra fint å kunne spise litt god mat og ha tid til å prate sammen. I dag klarte vi å få unna tema som, sykdom, jobb, flytting, graviditet, facebook, døden, mirakler, religion, politikk og enda har jeg visst ikke nevnt alt! Ikke verst på noen få timer. Her fikk de ertesuppe med hjemmebakt brød og blåbærpai til dessert; oppskriften jeg har er fra Monika Ahlberg og den venter de på, så værsågod damer, takk for i dag og gleder meg til neste gang!
Paideig
3 1/2 dl mel
4 sps melis
150 g smør
1 eggeplomme
1 sps vann


Fyll
ca 600-700 g blåbær
3 sps sukker
2 sps potetmel


Marengs
3 eggehviter
3 dl sukker


Begynn med paideigen, tilbered den i en kjøkkenmaskin. Bland først alt det tørre, tilsett så eggeplommen og vannet og bland alt til det blir en smidig deig. Kjevle ut deigen og kle den i en kakeform (ca 23 cm i diameter), fest kanten med folie. Sett formen kaldt i ca 30 min.
Forstek paiskallet på 200 grader i ca 15-20 min


Rens blåbærene, du kan gjerne bruke frosne og bland dem med sukker og potetmel.
Visp eggehvitene til et hardt skum og tilsett så sukkeret litt etter litt.
Fordel blåbærene i paiskallet og dekk dem med marengsen.
Stek på 200 grader i ca 15 min eller til marengsen har fått en fin farge.

søndag 5. september 2010

Kalvestek med urter i ovn

Det er tre ting jeg alltid kjøper på våre harryturer til Sverige og det er vaniljeyoghurt, dinkelmel fra Gotland og kalvekjøtt. Her ute på landet er det så og si aldri kalvekjøtt å få og vi elsker dette magre milde kjøttet. Med alle de velduftende urtene som jeg har tilgjengelig takket være min gode nabo, lagde jeg idag kalvestek i ovn, og fikk virkelig fram en fantastisk smak av urter både på kjøttet og i sausen. Kanskje en noe uvanlig saus til stek, men her falt den i smak hos store og små!


Til 4 pers




Kalvestek ca 1 1/2 kg 
1 håndfull rosmarin
1 håndfull persille
1 håndfull basilikum
vann
salt, pepper


Saus:
1 sps margarin
2-3 sps hvetemel
3-4 dl sjy
en fløteskvett


Gni kjøttet med salt og pepper og brun sidene raskt i en oppvarmet gryte med smør. Legg kjøttet i en ildfast form eller bruk en jerngryte. Fyll på med ca 5-6 dl vann og tilsett urtene. Stek kjøttet med steketermometer i ovn på 175 grader. Ta steken ut når termometeret viser 75 grader, litt lavere om du ønsker litt rosafarget kjøtt. Sil av sjyen, den skal brukes i sausen. Dekk steken med aluminiumsfolie og la den hvile i 15 min. Nå kan du lage sausen:
Brun 1 ssp smør i en liten kasserolle. Rør i melet på middels varme, bruk en liten visp og og rør hele tiden, spe på med sjyen og visp til du får en jevn saus, la koke i ca 10 min, ved behov tilsettes salt og pepper og til slutt en fløteskvett. Nå skjæres steken i tynne skiver.
Serveres med rotgrønnsaker, små poteter og nykvernet pepper.

lørdag 4. september 2010

Villmarksliv

Ikke helt ufarlig å bevege seg i skogen på jakt etter skogens gull til dagens middag, denne karen sparket Trond borti, heldigvis var Titou og jeg lengre inne i skogen! Så med flått og disse krypende langs beina blir skogsturene ganske varme etterhvert, men man må lide for den gode fangsten; full kurv med kantareller på en halvtime, men altså stedet vårt har både huggorm og flått så best du holder deg unna...

fredag 3. september 2010

Saftige skoleboller og skolefri

Idag har jeg hatt fri og Una og venninne ble hentet etter skoletid, gleden sto i taket da jeg sa at jeg hadde laget skoleboller og kakao! Bollene er raske å lage og de er så mye bedre enn de vi får kjøpt i butikken, lenge har jeg unngått skolebollene på grunn av kremen siden jeg trodde det kom til å ta for lang tid, men her tar jeg en snarvei og kjøper en liten vaniljekrem pakke.
Denne oppskriften gir ca 14 boller, de kan også fryses.


4 dl melk
100 g margarin
1/2 pk tørrgjær
1 dl sukker
1-2 ts kardemomme
ca 600 g hvetemel


1 kopp melis
1 sps vann
tørket kokos
ferdig pakke med vanlijekrem


Varm melk og margarin til fingervarmt. Bland gjæren med alt det tørre og tilsett melkeblandingen i bakebollen. Elt deigen til den blir smidig, dekk den til og la heve til dobbel størrelse. Trill boller som settes på plate med bakepapir, etterhev bollene godt.
Dusj bollene med vann og lag et hull i midten på bollen med fingeren, fyll hullet med vanlijekrem og stek midt i ovnen på 175 grader i ca 10 min til bollene er gyldne. 
Fyll en kopp med melis og rør i vannet, pensle bollene med melisglasuren og strø straks på tørket kokos. Server gjerne bollene sammen med en varm kopp kakao, nam nam....