Om meg

Jeg heter Tone, bor sammen med Trond, Una og Titou, bøllen i familien som sikkert vil bli ytterligere presentert fremover. Vi er alle x bergensere og bor nå på Nesodden, etterhvert som tiden går vil jeg komme med mine favoritt matoppskrifter og alt annet som kommer ut av hodet på kjøkkenet. Bildene her er enten tatt av meg eller Trond som er husets amatør fotograf. Velbekomme!

mandag 13. september 2010

Ukens brød

Jeg baker stort sett hver uke, og det er ikke fordi jeg liker så godt å bake men fordi jeg liker godt brød! Her ute finnes kun butikkbrød og det blir man ganske fort lei og hjemmelaget brød dufter og smaker som alle vet vidunderlig! Ved å bake selv vet man også hva som er I brødet. Jeg setter ofte deigen om kvelden med litt gjær, lar den stå kaldt og elter ut neste kveld. Men når jeg reiser til byen, må jeg innom Åpent bakeri på Frogner for å hamstre ulike sorter og for oss som bor i provinsen har de heldigvis samlet de gode oppskriftene i en bok. Jeg har laget mine varianter som du får her.
I Frankrike brukes havre stort sett til hestefôr, men også de begynner nå å få øynene opp for de gunstige helsegevinstene ved å tilføre havre i kosten. Et sunt brød og et usunt til fest og fredag...

Havrebrød

500 g hvetemel
100 g fin sammalt rug
100 g sammalt hvete
300 g havregryn
1-2 ts salt
20 g tørrgjær
1 ts honning
5 dl fingervarmt vann

Bland alt det tørre godt (spar litt havregryn til å rulle brødet i), tilsett vann med honning litt etter litt. Deigen skal være ganske løs for havregryn suger til seg mye væske. La deigen hvile et par timer, eller helst natten over. Elt godt og form brødet, tilsett mer mel om deigen er for løs. Rull brødet i havregryn før det legges i en smurt form. Stekes på nederste rill i ovnen på 220 grader i ca 40 min til det er gyllenbrunt.

2 runde loff

700 g hvetemel
2 ts
15 g gjær
4 dl fingervarmt vann
fint rugmel til strøing

Bland det tørre og tilsett vannet litt etter litt. Elt deigen til den er smidig og blank. La den hvile i ca 2 timer. Del den i 2 emner og form til runde kuler som skal heve i ca 30 min. Sett dem på på plate med bakepapir, sikt over rugmel og snitt dem på langs med en skarp kniv. Stekes på nederste rille i ovnen på 220 grader i 30 min.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar