Det er tre ting jeg alltid kjøper på våre harryturer til Sverige og det er vaniljeyoghurt, dinkelmel fra Gotland og kalvekjøtt. Her ute på landet er det så og si aldri kalvekjøtt å få og vi elsker dette magre milde kjøttet. Med alle de velduftende urtene som jeg har tilgjengelig takket være min gode nabo, lagde jeg idag kalvestek i ovn, og fikk virkelig fram en fantastisk smak av urter både på kjøttet og i sausen. Kanskje en noe uvanlig saus til stek, men her falt den i smak hos store og små!
Til 4 pers
Kalvestek ca 1 1/2 kg
1 håndfull rosmarin
1 håndfull persille
1 håndfull basilikum
vann
salt, pepper
Saus:
1 sps margarin
2-3 sps hvetemel
3-4 dl sjy
en fløteskvett
Gni kjøttet med salt og pepper og brun sidene raskt i en oppvarmet gryte med smør. Legg kjøttet i en ildfast form eller bruk en jerngryte. Fyll på med ca 5-6 dl vann og tilsett urtene. Stek kjøttet med steketermometer i ovn på 175 grader. Ta steken ut når termometeret viser 75 grader, litt lavere om du ønsker litt rosafarget kjøtt. Sil av sjyen, den skal brukes i sausen. Dekk steken med aluminiumsfolie og la den hvile i 15 min. Nå kan du lage sausen:
Brun 1 ssp smør i en liten kasserolle. Rør i melet på middels varme, bruk en liten visp og og rør hele tiden, spe på med sjyen og visp til du får en jevn saus, la koke i ca 10 min, ved behov tilsettes salt og pepper og til slutt en fløteskvett. Nå skjæres steken i tynne skiver.
Serveres med rotgrønnsaker, små poteter og nykvernet pepper.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar