Om meg

Jeg heter Tone, bor sammen med Trond, Una og Titou, bøllen i familien som sikkert vil bli ytterligere presentert fremover. Vi er alle x bergensere og bor nå på Nesodden, etterhvert som tiden går vil jeg komme med mine favoritt matoppskrifter og alt annet som kommer ut av hodet på kjøkkenet. Bildene her er enten tatt av meg eller Trond som er husets amatør fotograf. Velbekomme!

lørdag 28. august 2010

Sitronkylling med hvitløk og hvitvin

Skal vi ha middagsgjester og jeg spør Trond hva vi skal lage; den derre kyllingen og sitronretten vet du...
Og jeg kan jo bare være enig, denne retten bli så saftig og god etter den lange steketiden og da har kyllingen tatt opp alle de deilige smakene fra sitron, hvitløk og vin. Her vil jeg anbefale å bruke økologiske sitroner siden man faktisk kan spise dem med skallet på. Beregn alltid mer enn  du ellers ville ha gjort til 4 personer for denne kyllingen får bein å gå på!



1 stor kylling eller 2 små
1 hel hvitløk
2 økologiske sitroner
2 sps olivenolje
noen kvister timian
1,5 dl hvitvin
sort pepper

Sett stekeovnen på 160 grader

Del kyllingen i 8 serveringstykker og legg den i en stor ildfastform, ha i hvitløken delt i fedd, men med skallet på, ha i sitronene som hver er delt i 8 biter, tilsett timiankvistene og olivenoljen og bland alt godt med hendene, la kyllingstykkkene ligge med skinnet opp. Sprinkle med  hvitvin og tilsett nykværnet sort pepper. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen i 2 timer. Ta av foliet og stek videre i 30 min på 200 grader til skinnet på kyllingen og sitronene har blitt gyldenbrunt. 
Denne retten serverer jeg med ris eller nypoteter og en stor grønn salatbolle. En hvitvin som passer perfekt til er Pouilly Fumé


fredag 27. august 2010

Nypete

Jeg er litt pjusk for tiden og tett i nesen så jeg er på desperat jakt etter C-vitamin kilder. Skogen bugner av sopp og hemmelige soppsteder blir snart oppdaget av andre med øyne på stilker etter skogens gull, men én ting ser det ut til at jeg har for meg selv og det er nypene. Hjemmelaget nypete kan overhodet ikke sammenlignes med posete, den er så utrolig mye bedre og rik på smak! I dag da jeg var på tur med Titou plukket jeg med meg ca 1 liter nyper, mange tror at de må rense nypene for å lage te og det er tidkrevende, men det holder lenge med å ta bort blader og stilker og skylle dem godt før koking. Husk alltid å ta de faste harde nypene med fin farge.  Nyper er på antioksidanttoppen og inneholder omtrent 5 ganger så mye antioksidanter som blåbær, de er også stappfulle av C-vitaminer så hva venter du på? Ut på tur og nypejakt og ikke glem posen!



1 liter rensede nyper
1, 5 liter vann


Ta de rensede nypene og kok dem opp sammen med vannet, la nypene koke på svak varme i ca 1-2 timer, bruk en sil når du heller téen i kopper. 

NB! Kast ikke nypene etter første oppkok, neste gang du skal ha deg en tekopp, fyll på med vann og kok nypene opp igjen, jeg bruker de samme nypene to til tre ganger


søndag 22. august 2010

Lun eplekake

Høsten pusten oss i nakken og det er vedmodig at dagene er kortere og kveldene merkbart kjøligere, men med høsten kommer de deilige norske eplene og i går fikk jeg glassepler fra hagen til naboen som generøst deler med oss andre naboer som ikke har epletre, dvs vi har fått et og det har i år 2 epler som vi våker over! Av eplene ble det en klassisk eplekake som jeg skal lage flere av og ha i fryseren. 




150 g sukker
3 store egg
170 g hvetemel
1 ts bakepulver
200 g smeltet maragrin
kanel


4-5 epler (skrellet og i båter)




Sett stekeovnen på 180 grader




Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i siktet hvetemel og bakepulver. Bland godt, og tilsett til slutt smeltet smør. 
Kle en 24 cm springform med bakepapir og smør kantene. 
Dekk bunnen av formen med røre og legg så et lag med epler. Dekk eplene med mer røre og legg et nytt lag med epler. Hell på resten av røren og legg epler på toppen. Dytt noen ned i røren slik at de blir stående halveis nedi. Strø kanel over kaken og stek i 40-45 min, sjekk da om den er gjennomstekt. 


Serveres med is eller krem

fredag 20. august 2010

Svigermors knekkebrød

Disse knekkebrødene fikk jeg i sommer av min svigermor og siden har jeg vært hektet! Lurer på om ikke det har vært knekkbrødoppskrift i en avis i det siste også, for plutselig er det mange rundt meg som har begynt å lage sine varianter. To av disse om dagen og magen holdes i sjakk... 
Mine franske venninner sier at kvinner over 40 ikke bør spise brød i det hele tatt, jeg kan til dels være enig i at jeg føler meg mindre "oppblåst" uten brød, men jeg klarer ikke å holde meg helt unna, tennene løper i vann når jeg kjenner duften av nybakt gjærbakst og da klarer ihvertfall ikke jeg å takke nei. Men disse inneholder bare rene økologiske frø og er helt uten gjær så det er bare å fråtse!
Disse smaker fortreffelig med gode oster eller hjemmelaget plommesyltetøy som jeg skal gi dere oppskrift på senere. 




3,5 dl sammalt rug
3.d dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kli
1 dl valnøtter
1 ts salt
1 ts honning
6 dl vann

Sett stekeovnen på 160-170 grader (litt lavere om du bruker varmluft)


Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin, tilsett så vann med honning og bland godt. Fordel deigen utover 2 stekebrett med bakepapir, bruk en slikkepott- deigen ser ut som grøt men fortvil ikke, den skal være slik og prøv å sette så tynt lag som mulig uten at det blir hull. Stek i 10 min, ta så ut brettene ut og del opp med en kniv i passe store stykker. Sett brettene tilbake og stek videre i 30 min. Legg knekkebrødene på rist og stek videre i 15 min med åpen dør. 
Er noen av knekkebrødene for myke, kan du bare steke dem videre neste dag på 75 grader til de blir tørre, tar ca 1 time. Oppbevares i en tett boks.





torsdag 19. august 2010

Havreflarn

Det nærmer seg helg og det  er alltid en god grunn for å lage noe søtt i denne familien! Havre er et kornslag jeg ofte bruker i kjeks og brød; godt for magen og hjertet og sjokoladestripene oppå blir man i godt humør av! Hvis jeg klarer å gjemme noen, (de går fort unna) vil jeg servere gjestene dem sammen med is på lørdag.




Ca 15 stk


100 g smør
2 dl havregryn
1 dl sukker
1 sp sirup
2 sp fløte
1 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 egg


Pynt: 50 g mørk sjokolade


Sett stekeovnen på 175 grader






Smelt smøret og hell det over havregrynene og bland godt, vent i noen min. 
Rør inn sukker, sirup, mel blandet med bakepulveret, fløte og til slutt egget.
Sett deigen på bakepapir med to teskjeer og form ca 15 kaker, stek i 8-10 min
Avkjøl på rist




Smelt sjokoladen i vannbad. Dypp med en gaffel og mal i vei!





tirsdag 17. august 2010

Makarands indiske gryte

I dag har jeg lyst å lage Makarands varme indiske gryte, dette er en rett som garantert faller i smak hos store og små. Den kan lages som en ren vegetarrett eller man kan tilsette kylling eller fisk, jeg velger kylling idag for det elsker Una.  Retten inneholder en hel blomkål og det passer bra for den er knall god på denne tiden! Jeg velger når det er mulig, økologiske grønnsaker- best på smak! I slutten av måneden er det slunken lommebok som velger...


Takk Makarand, for herlig oppskrift som er flittig brukt her i huset.




1 sps smør, 2 sps olje
1 løk
1hel hvitøk
1 tsj sennepsfrø
3 laurbærblad
1-2 tsj gurkemeie
1-2 tsje garam masala
1 blomkål
liten pk frosne erter
1 1/2 dl fløte
bunt koriander
salt & pepper


indisk basmati ris til 4 pers (husk å skylle risen godt før bruk)
kyllingfilét  i strimler eller fisk








Gjør klar alle grønnssakene; løk og hvitløk skal hakkes, blomkål deles i små buketter, koriander hakkes


Bruk en gryte med tykk bunn, varm smøret/oljen og tilsett hakket løk og hvitløk, sennepsfrø, gurkemeie, garam masala. Vær forsiktig så du ikke brenner løken, den skal være blank. Ta gryten vekk fra varmen mens du gjennomsteker kyllingen eller fisken. Sett deretter løken bort på varmen igjen og tilsett ca 2-3 dl vann. Tilsett blomkål og kylling (hvis fisk tilsettes den de siste min), laurbærblad og koriander, kok alt på svak varme til blomkålen er kokt, ca 10 min. Det er nå tid for å salte evt også pepper etter smak.Tilsett så frosne erter og fløte, la det trekke på svak varme i 5 min. 
Servers varm med indisk basmati ris


Swadistha Bhojan!