Om meg

Jeg heter Tone, bor sammen med Trond, Una og Titou, bøllen i familien som sikkert vil bli ytterligere presentert fremover. Vi er alle x bergensere og bor nå på Nesodden, etterhvert som tiden går vil jeg komme med mine favoritt matoppskrifter og alt annet som kommer ut av hodet på kjøkkenet. Bildene her er enten tatt av meg eller Trond som er husets amatør fotograf. Velbekomme!

fredag 10. desember 2010

Lussekatter

Slik så det ut på Nesodden i morges, helt magisk!






















Da Una og venninnen kom fra skolen satte vi i gang med å bake lussekatter, vi nærmer oss 13. desember og Luciadagen. I år skal Unas klasse gå med lys og lussekatter til til de andre klassene og til barnehagen. En vakker tradisjon som vi kan takke svenskene for, de lysende (safran) bollene skulle skremme bort djevelen Lusse, altså Lucifier. I Sverige har Lucia feiringen mye større omfang, de har sågar i følge Guiness rekordbok, verdens lengste Luiciatog. Denne oppskriften kommer rett fra Sverige og Monika Ahlberg. Jeg brukte speltmel, til denne deigen, men det hadde kanskje vært best med vanlig mel for det ble veldig mye kliss for barnehender siden speltdeiger blir litt løsere. Men at det ble verdens beste lussebuller var vi alle enige om!


Deig 1
50 g smør
5 dl melk
50 g gjær
1 ss sukker
1 liter hvetemel


Deig 2
1 g safran
1 sukkerbit
125 smør (romtemperert)
1,5 dl sukker
1 egg
ca 4 dl hvetemel


Deig 1
Smelt smøret og ha i melken, la det bli fingervarmt. Bland tørrgjær i melet sammen med salt og sukker i en stor bakebolle, tilsett smør/melkeblandingen og elt godt, la deigen heve på en lun plass i ca 1 time.
Deig 2
Knus safran sammen med sukkerbit. Rør smør og sukker lyst og luftig. Tilsett egg og safran. Bland begge deigene og tilsett melet gradvis. Jobb godt med deigen. Form lussekatter (som en S med lange lengder), sett dem på brett med bakepapir og pynt med en rosin som du dytter ned i hver ende. La dem heve i 20 min og pensle dem så med et sammenpisket egg. Sett stekeovnen på 225 grader og stek dem i 9-10 min. Ta dem ut og dekk dem med et håndkle.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar